2007
De frisheid van de lente binnenbrengen in het metrostation, dat doel hield Thierry Renard voor ogen bij de realisatie van zijn kunstwerk “Millefeuille”. Kleurrijke tulpen zijn met zeefdruk aangebracht op de muren van het station en moeten wat “lentefrisheid” in het dagelijks leven van de voorbijgangers brengen. Tegelijk zijn de bloemen ook een weerspiegeling van de verscheidenheid aan inviduën die er bestaan: veelkleurig of discreet, open of terughoudend, trots of lui.
Voor de reizigers zijn de tulpen op het tegenoverliggende perron opvallend en tegelijk geruststellend, erwijl de nabijheid van de bloemen op de muur achter ons eerder onrustwekkend is.
De ondergrondse aanwezigheid van bloemen heeft ook iets weg van de omgekeerde wereld. Onder de grond afdalen om er de bovengrondse natuur terug te vinden. Het was ook de wens van de kunstenaar om de toeschouwer met “Millefeuille” iets te bieden zoals met het gelijknamige dessert: een aardigheid op een goede én op een grijze dag.
Lijst met links
THIERRY RENARD (Hasselt, 1951)
Thierry Renard maakt gebruik van reeds bestaand reproductiemateriaal voor zijn collages. Hij verknipt, herschikt en bewerkt het materiaal, verschuift op die manier structuren en komt tot nieuwe vormen. Vanuit zijn respect voor andermans werk zal Renard nooit gebruik maken van originele kunstwerken.
Het ambachtelijke is hierbij zeer belangrijk voor hem. De juiste beheersing en gebruik van materialen en technieken is essentieel voor de kwaliteit van zijn collages.
Hij werkte samen met Hugo Claus aan een kunstenaarsboek, “Goede geschiedenislessen of ABC van de Kinderheiligen”, waarin 24 van zijn collages hand in hand gaan met evenveel gedichten van Hugo Claus. Uitgangspunt waren plaatjes van kinderen uit een Duits fotoboek.
foto's